Forum Forum Międzyzdroje Strona Główna Forum Międzyzdroje
inna strona miasta...

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Strona Głowna | Giełda Kwater | Plan miasta | Galeria |

Ostatnio na forum:

Koncepcja Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Międzyzdrojów
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Międzyzdroje Strona Główna -> NASZE MIĘDZYZDROJE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CESAR
Guru
Guru

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 8:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Projekt Uchwały Rady Miejskiej w Międzyzdrojach w sprawie przyjęcia Koncepcji Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje

UCHWAŁA Nr ……. / ….. /08

Rady Miejskiej w Międzyzdrojach

z dnia 30 października 2008 roku

w sprawie przyjęcia Koncepcji Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje

Na podstawie art.18 ust.2 pkt 6 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591; z 2002r. Nr 23 poz.220, Nr 62 poz. 558 , Nr 113 poz.984, Nr 153 poz.1271, Nr 214 poz.1806; z 2003r. Nr 80 poz.717, Nr 162 poz.1568; z 2004r. Nr 102, poz.1055, Nr 116 poz.1203; z 2005r. NR 172 poz.1441, Nr 175 poz.1457; z 2006r. Nr 17 poz.128, Nr 181 poz.1337 oraz z 2007r. Nr 48 poz.327, Nr 138 poz.974 i Nr 173 poz.1218) Rada Miejska w Międzyzdrojach uchwala, co następuje:

§ 1. Przyjmuje się Koncepcję Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje, stanowiącą załącznik do niniejszej uchwały.

§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Międzyzdrojów.

§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Uzasadnienie:

Koncepcja Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje umożliwi:

podjęcie niezbędnych działań w celu jej realizacji, w tym:

- przeniesienie postulatów koncepcji do Zmiany Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Międzyzdroje;

- zmiany obowiązujących i opracowanie nowych miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego terenów Gminy Międzyzdroje;

- przeniesienie postulatów Koncepcji Rewitalizacji do decyzji ustalających warunki podziałów i zabudowy terenów Gminy Międzyzdroje, dla obszarów pozbawionych planów miejscowych;

- prowadzenie podziałów, sprzedaży i dzierżaw nieruchomości zgodnie z Koncepcją Rewitalizacji;

- wprowadzenie niezbędnych zmian mających na celu dostosowanie obowiązujących dokumentacji budowlanych inwestycji budowlanych pasa nadmorskiego do Koncepcji Rewitalizacji;

- wprowadzenie niezbędnych zmian mających na celu dostosowanie istniejącej infrastruktury technicznej , wjazdów na nieruchomości, wjazdów technicznych na plażę, nowych wejść na plażę, nowego mola, kładki po koronie wydm z tarasami rekreacyjnymi, ciągów pieszych, ulic pieszo-jezdnych, przebiegu pasa drogowego terenów nadmorskich Gminy Miedzyzdroje do koncepcji rewitalizacji;

- podjęcie działań mających na celu budowę obiektów infrastruktury plażowej tj. toalet, natrysków, przebieralni, wyjść ewakuacyjnych z garaży podziemnych, solariów;

- uzyskiwanie opinii Gminnej Komisji Urbanistyczno-Archiotektonicznej koncepcji zabudowy pawilonów gastronomicznych, toalet, obiektów infrastruktury pawilonowej na koronie wydm;

- podjęcie innych działań związanych z wdrożeniem zmian postulowanych przez Koncepcję Rewitalizacji.
... .---. . ---. . ---. . ---. . ---. . ---. . ---,
Autor dokumentu: Urszula Pyzik
Data wytworzenia: 28-10-2008
Wprowadził(a): Marta Trojan
Data wprowadzenia: 30-10-2008 12:35
Zaktualizował(a): Marta Trojan
Ostatnia aktualizacja: 30-10-2008 14:05
. . --- . . --- . . ---,

REWITALIZACJA--(odtwozenie stanu z przed lat),dalej.... modernizacja starych budynkow ,kompleksow historycznych i urbanistyki z zachowaniem uwarunkowan historycznych. Dotacje wojewodzkie,krajowe i unijne (bardzo wazne) na REWITALIZACJE musza byc doskonale udokumentowane i nie moga zawierac projektow inwestycyjnych NOWYCH, ktore maja powstac na promenadzie miedzyzdrojskiej. Wszelkiego rodzaju "budki" , "pawilony" i "prowizorki" -- na molo , promenadzie miedzyzdrojskiej i plazy musza ZNIKNAC I ABSOLUTNIE NIE PODLEGAJA -- REWITALIZACJI. Prosze o podanie skladu osobowego do publicznej wiadomosci -- Gminnej Komisji Urbanistyczno - Architektonicznej w Miedzyzdrojach !. Nie mozna przyzwolic na lamanie prawa rewitalizacji bo promenada miedzyzdrojska w ksztalcie z przed lat --byla ,jest i bedzie DOBREM WSPOLNYM niemcow i polakow-mieszkancow MIEDZYZDROJOW.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miriam
MISTRZ
MISTRZ

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 9:56 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

CESAR napisał:
Nie mozna przyzwolic na lamanie prawa rewitalizacji bo promenada miedzyzdrojska w ksztalcie z przed lat --byla ,jest i bedzie DOBREM WSPOLNYM niemcow i polakow-mieszkancow MIEDZYZDROJOW.

Niemców i Polaków to po pierwsze a po drugie zapomniał Pan o byłych Mieszkańcach Międzyzdrojów -Emigrantach i Przesiedleńcach powojennych dla których powrót na chwilę do naszego miasta jest zawsze podrózą sentymentalną.
majkel
Guru
Guru

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 3:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

jak widzę rozpoczęła się już dyskusja dot. planu rewitalizacji Promenady i oby była merytoryczna.

Poprosiłem o zamieszczenie całej koncepcji na stronie internetowej miasta i znajduje się ona w kilku plikach w formacie pdf pod linkiem http://www.bip.miedzyzdroje.pl/strony/5448.dhtml
Należy "rozpakować" pliki.

Radni rozmawiali z autorami koncepcji raz na połączonym posiedzeniu komisji w październiku. W najbliższych dniach będą trzy możliwości uczestnictwa mieszkańców w dyskusjach nad tym projektem w trakcie:

1. Posiedzenia Komisji Rozwoju Gospodarczego i Budżetu 04.11.2008 r. o godz. 10.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach;

2. Posiedzenia Komisji Spraw Komunalnych i Społecznych 05.11.2008 r. o godz. 11.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach.

3. Sesja Rady Miejskiej w dniu 6 listopada br. w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach.
Sesja rozpoczyna sie o godzinie 11.00. Przypuszczalny czas rozpoczęcia dyskusji w tym temacie to godzina 12.00.

Gorąco zapraszam wszystkich zainteresowanych do obecności i dyskusji. Jeśli ktoś zapozna się z materiałem wcześniej, a nie będzie mógł osobiście uczestniczyć w dyskusji to proponuję różne formy kontaktu np. drogą mailową pod adres rada_miejska@miedzyzdroje.pl lub też michal_sutyla@miedzyzdroje.pl. Przekażę radnym każdą merytoryczną uwagę którą zgłoszą mieszkańcy.

Pozdrawiam,

Michał
Powrót do góry
Miriam
MISTRZ
MISTRZ

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 11:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozpakowałam załacznik nr 1

Wizualizacja terenu -ogólnie do przyjęcia.
"Ale.".. nr 1
Własnie to ale-mam wątpliwości co do zagospodarowania terenu trójkąta Rybacka-Mickiewicza -Bohaterów Warszawy ,zaprojektowany hotel na przeciw (załaniajacy widok z budynku po prawej stronie od Bałtyku)jest chyba nieporozumieniem.
Raczej budynek hotelu na placu po Gryfach powinien byc nizszy i przesunięty na zachód lub-inne budynki wyzsze.Nie bardzo pasuje by wyremontowany w przyszłosci BAŁTYK,perełka architektury (chyba ze zmienią to w futurystyczny blokowiec z apartamentami)był przysłonięty innym budynkiem.
Czy mam rozumieć,ze pozegnamy sie z dotychczasową architekturą Stella Maris?I powstanie cos innego,w stylu podrózy międzyzgwiezdnych?
http://www.holidaycheck.pl/detail-Zdj%C4%99cia+z+urlopu_Villa+Stella+Maris-id_1156126110-ch_ub-ebene_hid.html

"ale" nr 2
Przewrotnym jest opisanie istniejącego hotelu jako/cytuję/:
istniejąca zabudowa wysoka 8-10 kondygnacji o silnym oddziaływaniu wizualnym,negatywnym estetycznie.

a innego hotelu o być moze podobnej architekturze :

"Projektowana zabudowa ponad 15 kondygnacji głowne dominanty wizualnego oddziaływania do silnego akcentowania architektonicznego i najwyższej jakości architektonicznej/ikony-rzeźby architektoniczne/."
Troszkę pokory.... chciałoby się powiedzieć Panie Projektancie.

Laughing - nie znalazłam na załączonej mapce w załączniku nr 1 tego tworu zapisanego w legendzie jako obiekt o 15u kondygnacjach.Poszukam go innym razem...

Za 20 lat(to już niedługo)dzisiejsze "projektowane" będzie przeżytkiem,psujacym widok a z oglądania zachodu słońca z promenady tak urocze w opowiadaniach starszych babć i dziadków -byc moze w realu będą nici.Widzowie znajdą sie jak w teatrze pełnym hotelowych rekwizytów na prawo i lewo być moze z barierkami i tabliczkami stop teren prywatny...
Byc moze,wszak Ijona Tichego w podróży juz nic nie zdziwi.
Przepraszam ,jesli kogoś uraziłam.
Miriam
MISTRZ
MISTRZ

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 9:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Załącznik nr 5
Opis-całkowicie się zgadzam z podanymi argumentami.
Wizualizacja powiedziałabym super.

Nie zmieniam jednak jeszcze zdania na temat trójkąta Bohaterów/A.Mickiewicza/Rybacka co do wysokości budynków. Laughing

Załącznik nr3 pt 2 Forum Promenada Wschodnia
Wspaniale wkomponowany budynek za ul.Turystyczną!

Wysoki punktowiec w połowie promenady-temat do dyskusji.

Załącznik nr 8
pt.4 Las Zachodni
Bardzo podoba mi się zagospodarowanie Bulwaru Lubiewo.
Chciałoby się powiedzieć -NARESZCIE!

Załącznik nr4
pt.2 Promenada Wschodnia
Martwi mnie unicestwienie starego budynku przy wejściu na plażę.
Tam można umiescić małe centrum wystawiennicze-jeśli można- lub starą tawrenę.A obok budynek hotelowy w stylu retro wkomponowany stylowo.
Po powiększeniu mapy -moja uwaga była przesadzona.
/zmiana postu/

Śmieszy mnie /zaznaczyłam w pierwszym moim poście uwagę/ Chodzi mi o róg Turystycznej i Promenady budynek jeszcze nie zamieszkały ,nowy --/opis wg legendy /o oddziaływaniu wizualnym, negatywnym estetycznie....no cóż o gustach inwestora/inwestorów nie powinno się dyskutować po czasie.
To samo dotyczy innych budynków już wg jakiejś koncepcji wybudowanych i zaakceptowanych przez Władze,wówczas nie kolidowało to z wizerunkiem miasta.
Teraz -przytłacza niepotrzebnie opinią i psuje tym Projektantom humor-dołuje krótko mówiąc też właścicieli apartamentów ,mieszkań-wyłozyli na to sporą kasę,zasłonieto im widoczki ....za które zapłacili słono.
Ziggy
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 10:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Papier, nośniki informatyczne i plany są spolegliwe, można tam puścić wodze fantazji. Nawet można sobie wyobrazić odbudowę "Bałtyku". Nie przywiązuję do tych planów większej wagi, choć dostrzegam elementy pozytywne (np. rozbiórka ohydnego blaszaka w wejściu na molo i zastąpienie go bardziej estetycznym obiektem).
Pieniądze i interesy są mniej podatne na fantazje niż papier. Co z zaplanowanego "Manhattanu" da się zrealizować pokaże przyszłość. A na razie trzeba się uzbroić w cierpliwość.
majkel
Guru
Guru

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 10:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

w moje ocenie lokalizowanie jakiegokolwiek centrum wystawienniczego na Promenadzie (!) jest błędne. Troszkę wyglą to tak, że ... a co by tu jeszcze zaprojektować... No to zróbmy tu jakąś halę. Zostawiłbym trochę wolnej przestrzeni na Promenadzie. Poza tym, centra wystawiennicze muszą posiadać odpowiednią wielkość i przestrzeń, a Promenada tego nie daje - lokalizacja takiego pomysłu w rejonie Gryfa Pomorskiego i ul. Niepodległości to by było juz coś. Exclamation

Myślę, że lokalizacja skate parku na Promenadzie (część zachodnia w miejscu pawilonu Gryf) jest wysoce dyskusyjna z różnych powodów.

Pozdrawiam,

Michał
Powrót do góry
JFK
Aktywny
Aktywny

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 12:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ziggy napisał:
Papier, nośniki informatyczne i plany są spolegliwe, można tam puścić wodze fantazji.

Zgadza się już niejednymi planami nas karmiono Very Happy
Ziggy napisał:
A na razie trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Już 2 lata się uzbrajamy. Gdy tymczasem inne nadmorskie miejscowości TE PRAWDZIWE PERŁY BAŁTYKU dalece nas wyprzedziły!
Teraz do "majkela" bo może on mi odpowie: skąd na to pieniądze bo z unii NIC! i wasz 60 milionowy budżet pooooooszedł!! Surprised
Czy ze sprzedaży budynków FWP coś jeszcze zostało?
Powrót do góry
CESAR
Guru
Guru

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 2:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeszcze raz przestrzegam Panie Przewodniczacy Rady Miejskiej (Majkel) -- projekty NOWYCH HOTELI ,PAWILONOW I BUDYNKOW HANDLOWYCH nie maja " NIC" --- wspolnego z rewitalizacja promenady miedzyzdrojskiej - to sa inwestycje nowe i nie dostaniecie zadnych pieniedzy z budzetu krajowego ani Uni Europejskiej. Pod "plaszczykiem" rewitalizacji promenady miedzyzdrojskiej chcecie "wyludzic" pieniadze dla prywatnych inwestycji. PROMENADA MIEDZYZDROJSKA powinna byc ciagiem parkowym wolnym od budynkow dla mieszkancow i turystow w Miedzyzdrojach. Prosze o nie manipulowanie tak waznej sprawy i podanie skladu personalnego Gminnej Komisji Urbanistyczno-- Architektonicznej ----- TU NA FORUM.
Powrót do góry
Ziggy
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 10:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Szanowny JFK, czy forumowicze naprawdę mają uwierzyć, że Międzyzdroje zaczęły odstawać od innych kąpielisk dopiero 2 lata temu ?
Według mojej pamięci ten proces trwa co najmniej ok. 8-10 lat. A konkurencja nie śpi, tylko ucieka. Jej doganianie to zadanie na wiele lat, na wiele kadencji władz samorządowych. Utracone pozycje uzyskuje się powoli, cierpliwość jest niezbędna.
Karol
Aktywny
Aktywny

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 10:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Istniejąca zabudowa wysoka 8-10 kondygnacji o silnym oddziaływaniu wizualnym,negatywnym estetycznie... (wskazując Slavie-Rybak- Merlin- Spóldzilnie Chrobry oraz Wechta Balitc).

W/g projektanta budynki, których w Międzyzdrojach jest najwięcej, czyli bloki z czasów 1978 - 1982 roku są negatywne postrzegane. Czy jednak Miasto kiedykolwiek zapoponowało poprawienie wizaulnego efektu bloków mieszklanych i użytkowych. Popatrzymy na Rewal. Najpierw podjeli uchwałę o obniżeniu podatku od nieruchmomości, jeżeli ktoś zrobił elewację zewnętrzną, a potem wydawali pieniądze na koncepcje rewtalizacji.

Drugą sprawa. Jeżeli piszę się o budynku Wechty lub inwestycji Aqua Marina że są to inwetycje "idące o złym kierunku", to mi ręcę opadają. Ktoś wywalił kilkadziesiąt milonów na budowę, czas kilku lat przygotowań, po to aby skrytykowac takie inwetycje na dwóch kartkach A4.
Powrót do góry
JFK
Aktywny
Aktywny

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 1:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ziggy` źle zrozumiałeś.....
2 lata obietnic np. oświetlenie wjazdu do miasta od ronda, czy wycinka i nowe nasadzenia zieleni itd. itp. Confused
Jeśli chodzi o doganianie innych rozwijających się w prawidłowym kierunku nadmorskich miejscowości: to obecna ekipa nie jest w stanie zrobić w tym kierunku nawet małego kroczku!
Przecież logiczne jest że na te duże sprawy trzeba czasu, tylko ILE!!!

Karol !
Żeby ludziska łykneli coś trzeba im nakitować w głowach czyli:
STARE JEST BRZYDKIE TRZEBA TO ZASŁONIĆ Razz
Te projekty widziane z lotu ptaka wyglądaja pięknie ja bym chciał zobaczyć jak to wygląda z perspektywy np . stojąc na promenadzie ?
tak wielki budynek (hotel) będzie PRZYTŁACZAŁ i ZASŁANIAŁ światło, co za tym idzie wieczorne spacery po promenadzie przy zachodzie słońca nabiorą nowego mrocznego charakteru. Będzie on widoczyny z całego miasta górujac nad wszystkim.
Nie chodzi mi tu o to żeby taki obiekt nie powstał, ale powinniśmy się zastanowić czy to bedzie korzystne.Na niektórych ulicach zmrok bedzie zapadał szybciej.
Od godzin przedwieczornych cień położy się najpierw na plaży!!!! a później na wschodniej części promenady!!!
Dodajmy do tego chłodny wiaterek od wschodu, który lubi powiać w lipcu i mamy odjazdy wczasowiczów do innych miejscowości, nikt nie bedzie gnał kilkaset metrów żeby się wieczorkiem poopalać!
Usytułowanie takiego obiektu w dalszej odległości od plaży ma sens jak w przypadku strony zachodniej lub obiektu na wjeździe od wschodu.
Powrót do góry
Karol
Aktywny
Aktywny

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 6:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja patrze na te budynki nie co inaczej:
- dużo pieniędzy z podatku od nieruchmomości dla gminy (i dobrze - niech płacą obcy).
- zatrudnienie (ale dla naszych ludzi).
- prestiż miasta - (lepiej duze molochy niż budki. Jeżeli w częsciach usługowych inwestorzy zagwarantują podobne ceny do dziesieszych dzierżaw handlowcom, każdy będzie wolał mieć punkt w takim obikecie niż na promenadzie).
- całodobowa ochrona przy obiektach i monitoring

Mam mieszane uczucia z tymi budynkami co do wyokosci. Ale argument o cieniu na plaży do mnie nie przemawia. Ale wiadomo od lat, że przy potęznych inwstycjach wszyscy powinniśmy zyskać. Ogólnie na razie jestem za, i nie dlatego że wizualzacja jest świetna, tylko dlatego że musimy iść tam, gdzie jeszcze nikt nie był. A jak będzimy wracać to powiemy że my tam już byliśmy i czy warto w tym kierunku iść czy też nie.
Powrót do góry
macchiavelli
Guru
Guru

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 3:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja myślę że ta koncepcja jest bardzo dobra i......przyszłościowa.Moim zdaniem trzeba wszystkie budynki ,które nie mają przynajmniej 10 kondygnacji .......zrównac z ziemią i postawić wyłącznie "wieżowce".A wrazenia estetyczne???????.............kto by się przejmował takimi drobiazgami............A o skanalizowaniu plazy i toaletach też Panowie Radni pomyśleli??????????????Jeśli tak ......to gratuluję.
macchiavelli
Guru
Guru

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 4:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ziggy napisał:
Szanowny JFK, czy forumowicze naprawdę mają uwierzyć, że Międzyzdroje zaczęły odstawać od innych kąpielisk dopiero 2 lata temu ?
Według mojej pamięci ten proces trwa co najmniej ok. 8-10 lat. A konkurencja nie śpi, tylko ucieka. Jej doganianie to zadanie na wiele lat, na wiele kadencji władz samorządowych. Utracone pozycje uzyskuje się powoli, cierpliwość jest niezbędna.
Oj, Ziggy........problem w tym że nasze miasto nie ma szczęscia do gospodarzy.....niestety.Ale teraz sytuacja jest na tyle poważna , że po obecnej ekipie to chyba tylko ........potop.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Międzyzdroje Strona Główna -> NASZE MIĘDZYZDROJE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 1 z 9

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy