|
Forum Międzyzdroje inna strona miasta...
|

Ostatnio na forum:
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
CESAR Guru

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 8:20 am Temat postu: |
|
|
Projekt Uchwały Rady Miejskiej w Międzyzdrojach w sprawie przyjęcia Koncepcji Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje
UCHWAŁA Nr ……. / ….. /08
Rady Miejskiej w Międzyzdrojach
z dnia 30 października 2008 roku
w sprawie przyjęcia Koncepcji Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje
Na podstawie art.18 ust.2 pkt 6 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591; z 2002r. Nr 23 poz.220, Nr 62 poz. 558 , Nr 113 poz.984, Nr 153 poz.1271, Nr 214 poz.1806; z 2003r. Nr 80 poz.717, Nr 162 poz.1568; z 2004r. Nr 102, poz.1055, Nr 116 poz.1203; z 2005r. NR 172 poz.1441, Nr 175 poz.1457; z 2006r. Nr 17 poz.128, Nr 181 poz.1337 oraz z 2007r. Nr 48 poz.327, Nr 138 poz.974 i Nr 173 poz.1218) Rada Miejska w Międzyzdrojach uchwala, co następuje:
§ 1. Przyjmuje się Koncepcję Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje, stanowiącą załącznik do niniejszej uchwały.
§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Międzyzdrojów.
§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Uzasadnienie:
Koncepcja Rewitalizacji Zabudowy Nadmorskiej Gminy Międzyzdroje umożliwi:
podjęcie niezbędnych działań w celu jej realizacji, w tym:
- przeniesienie postulatów koncepcji do Zmiany Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Międzyzdroje;
- zmiany obowiązujących i opracowanie nowych miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego terenów Gminy Międzyzdroje;
- przeniesienie postulatów Koncepcji Rewitalizacji do decyzji ustalających warunki podziałów i zabudowy terenów Gminy Międzyzdroje, dla obszarów pozbawionych planów miejscowych;
- prowadzenie podziałów, sprzedaży i dzierżaw nieruchomości zgodnie z Koncepcją Rewitalizacji;
- wprowadzenie niezbędnych zmian mających na celu dostosowanie obowiązujących dokumentacji budowlanych inwestycji budowlanych pasa nadmorskiego do Koncepcji Rewitalizacji;
- wprowadzenie niezbędnych zmian mających na celu dostosowanie istniejącej infrastruktury technicznej , wjazdów na nieruchomości, wjazdów technicznych na plażę, nowych wejść na plażę, nowego mola, kładki po koronie wydm z tarasami rekreacyjnymi, ciągów pieszych, ulic pieszo-jezdnych, przebiegu pasa drogowego terenów nadmorskich Gminy Miedzyzdroje do koncepcji rewitalizacji;
- podjęcie działań mających na celu budowę obiektów infrastruktury plażowej tj. toalet, natrysków, przebieralni, wyjść ewakuacyjnych z garaży podziemnych, solariów;
- uzyskiwanie opinii Gminnej Komisji Urbanistyczno-Archiotektonicznej koncepcji zabudowy pawilonów gastronomicznych, toalet, obiektów infrastruktury pawilonowej na koronie wydm;
- podjęcie innych działań związanych z wdrożeniem zmian postulowanych przez Koncepcję Rewitalizacji.
... .---. . ---. . ---. . ---. . ---. . ---. . ---,
Autor dokumentu: Urszula Pyzik
Data wytworzenia: 28-10-2008
Wprowadził(a): Marta Trojan
Data wprowadzenia: 30-10-2008 12:35
Zaktualizował(a): Marta Trojan
Ostatnia aktualizacja: 30-10-2008 14:05
. . --- . . --- . . ---,
REWITALIZACJA--(odtwozenie stanu z przed lat),dalej.... modernizacja starych budynkow ,kompleksow historycznych i urbanistyki z zachowaniem uwarunkowan historycznych. Dotacje wojewodzkie,krajowe i unijne (bardzo wazne) na REWITALIZACJE musza byc doskonale udokumentowane i nie moga zawierac projektow inwestycyjnych NOWYCH, ktore maja powstac na promenadzie miedzyzdrojskiej. Wszelkiego rodzaju "budki" , "pawilony" i "prowizorki" -- na molo , promenadzie miedzyzdrojskiej i plazy musza ZNIKNAC I ABSOLUTNIE NIE PODLEGAJA -- REWITALIZACJI. Prosze o podanie skladu osobowego do publicznej wiadomosci -- Gminnej Komisji Urbanistyczno - Architektonicznej w Miedzyzdrojach !. Nie mozna przyzwolic na lamanie prawa rewitalizacji bo promenada miedzyzdrojska w ksztalcie z przed lat --byla ,jest i bedzie DOBREM WSPOLNYM niemcow i polakow-mieszkancow MIEDZYZDROJOW. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 9:56 am Temat postu: |
|
|
| CESAR napisał: | | Nie mozna przyzwolic na lamanie prawa rewitalizacji bo promenada miedzyzdrojska w ksztalcie z przed lat --byla ,jest i bedzie DOBREM WSPOLNYM niemcow i polakow-mieszkancow MIEDZYZDROJOW. |
Niemców i Polaków to po pierwsze a po drugie zapomniał Pan o byłych Mieszkańcach Międzyzdrojów -Emigrantach i Przesiedleńcach powojennych dla których powrót na chwilę do naszego miasta jest zawsze podrózą sentymentalną. _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
majkel Guru

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
jak widzę rozpoczęła się już dyskusja dot. planu rewitalizacji Promenady i oby była merytoryczna.
Poprosiłem o zamieszczenie całej koncepcji na stronie internetowej miasta i znajduje się ona w kilku plikach w formacie pdf pod linkiem http://www.bip.miedzyzdroje.pl/strony/5448.dhtml
Należy "rozpakować" pliki.
Radni rozmawiali z autorami koncepcji raz na połączonym posiedzeniu komisji w październiku. W najbliższych dniach będą trzy możliwości uczestnictwa mieszkańców w dyskusjach nad tym projektem w trakcie:
1. Posiedzenia Komisji Rozwoju Gospodarczego i Budżetu 04.11.2008 r. o godz. 10.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach;
2. Posiedzenia Komisji Spraw Komunalnych i Społecznych 05.11.2008 r. o godz. 11.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach.
3. Sesja Rady Miejskiej w dniu 6 listopada br. w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach.
Sesja rozpoczyna sie o godzinie 11.00. Przypuszczalny czas rozpoczęcia dyskusji w tym temacie to godzina 12.00.
Gorąco zapraszam wszystkich zainteresowanych do obecności i dyskusji. Jeśli ktoś zapozna się z materiałem wcześniej, a nie będzie mógł osobiście uczestniczyć w dyskusji to proponuję różne formy kontaktu np. drogą mailową pod adres rada_miejska@miedzyzdroje.pl lub też michal_sutyla@miedzyzdroje.pl. Przekażę radnym każdą merytoryczną uwagę którą zgłoszą mieszkańcy.
Pozdrawiam,
Michał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Rozpakowałam załacznik nr 1
Wizualizacja terenu -ogólnie do przyjęcia.
"Ale.".. nr 1
Własnie to ale-mam wątpliwości co do zagospodarowania terenu trójkąta Rybacka-Mickiewicza -Bohaterów Warszawy ,zaprojektowany hotel na przeciw (załaniajacy widok z budynku po prawej stronie od Bałtyku)jest chyba nieporozumieniem.
Raczej budynek hotelu na placu po Gryfach powinien byc nizszy i przesunięty na zachód lub-inne budynki wyzsze.Nie bardzo pasuje by wyremontowany w przyszłosci BAŁTYK,perełka architektury (chyba ze zmienią to w futurystyczny blokowiec z apartamentami)był przysłonięty innym budynkiem.
Czy mam rozumieć,ze pozegnamy sie z dotychczasową architekturą Stella Maris?I powstanie cos innego,w stylu podrózy międzyzgwiezdnych?
http://www.holidaycheck.pl/detail-Zdj%C4%99cia+z+urlopu_Villa+Stella+Maris-id_1156126110-ch_ub-ebene_hid.html
"ale" nr 2
Przewrotnym jest opisanie istniejącego hotelu jako/cytuję/:
istniejąca zabudowa wysoka 8-10 kondygnacji o silnym oddziaływaniu wizualnym,negatywnym estetycznie.
a innego hotelu o być moze podobnej architekturze :
"Projektowana zabudowa ponad 15 kondygnacji głowne dominanty wizualnego oddziaływania do silnego akcentowania architektonicznego i najwyższej jakości architektonicznej/ikony-rzeźby architektoniczne/."
Troszkę pokory.... chciałoby się powiedzieć Panie Projektancie.
- nie znalazłam na załączonej mapce w załączniku nr 1 tego tworu zapisanego w legendzie jako obiekt o 15u kondygnacjach.Poszukam go innym razem...
Za 20 lat(to już niedługo)dzisiejsze "projektowane" będzie przeżytkiem,psujacym widok a z oglądania zachodu słońca z promenady tak urocze w opowiadaniach starszych babć i dziadków -byc moze w realu będą nici.Widzowie znajdą sie jak w teatrze pełnym hotelowych rekwizytów na prawo i lewo być moze z barierkami i tabliczkami stop teren prywatny...
Byc moze,wszak Ijona Tichego w podróży juz nic nie zdziwi.
Przepraszam ,jesli kogoś uraziłam. _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 9:39 am Temat postu: |
|
|
Załącznik nr 5
Opis-całkowicie się zgadzam z podanymi argumentami.
Wizualizacja powiedziałabym super.
Nie zmieniam jednak jeszcze zdania na temat trójkąta Bohaterów/A.Mickiewicza/Rybacka co do wysokości budynków.
Załącznik nr3 pt 2 Forum Promenada Wschodnia
Wspaniale wkomponowany budynek za ul.Turystyczną!
Wysoki punktowiec w połowie promenady-temat do dyskusji.
Załącznik nr 8
pt.4 Las Zachodni
Bardzo podoba mi się zagospodarowanie Bulwaru Lubiewo.
Chciałoby się powiedzieć -NARESZCIE!
Załącznik nr4
pt.2 Promenada Wschodnia
Martwi mnie unicestwienie starego budynku przy wejściu na plażę.
Tam można umiescić małe centrum wystawiennicze-jeśli można- lub starą tawrenę.A obok budynek hotelowy w stylu retro wkomponowany stylowo.
Po powiększeniu mapy -moja uwaga była przesadzona.
/zmiana postu/
Śmieszy mnie /zaznaczyłam w pierwszym moim poście uwagę/ Chodzi mi o róg Turystycznej i Promenady budynek jeszcze nie zamieszkały ,nowy --/opis wg legendy /o oddziaływaniu wizualnym, negatywnym estetycznie....no cóż o gustach inwestora/inwestorów nie powinno się dyskutować po czasie.
To samo dotyczy innych budynków już wg jakiejś koncepcji wybudowanych i zaakceptowanych przez Władze,wówczas nie kolidowało to z wizerunkiem miasta.
Teraz -przytłacza niepotrzebnie opinią i psuje tym Projektantom humor-dołuje krótko mówiąc też właścicieli apartamentów ,mieszkań-wyłozyli na to sporą kasę,zasłonieto im widoczki ....za które zapłacili słono. _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ziggy Aktywista

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:39 am Temat postu: |
|
|
Papier, nośniki informatyczne i plany są spolegliwe, można tam puścić wodze fantazji. Nawet można sobie wyobrazić odbudowę "Bałtyku". Nie przywiązuję do tych planów większej wagi, choć dostrzegam elementy pozytywne (np. rozbiórka ohydnego blaszaka w wejściu na molo i zastąpienie go bardziej estetycznym obiektem).
Pieniądze i interesy są mniej podatne na fantazje niż papier. Co z zaplanowanego "Manhattanu" da się zrealizować pokaże przyszłość. A na razie trzeba się uzbroić w cierpliwość. _________________ Ziggy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
majkel Guru

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:53 am Temat postu: |
|
|
Witam,
w moje ocenie lokalizowanie jakiegokolwiek centrum wystawienniczego na Promenadzie (!) jest błędne. Troszkę wyglą to tak, że ... a co by tu jeszcze zaprojektować... No to zróbmy tu jakąś halę. Zostawiłbym trochę wolnej przestrzeni na Promenadzie. Poza tym, centra wystawiennicze muszą posiadać odpowiednią wielkość i przestrzeń, a Promenada tego nie daje - lokalizacja takiego pomysłu w rejonie Gryfa Pomorskiego i ul. Niepodległości to by było juz coś.
Myślę, że lokalizacja skate parku na Promenadzie (część zachodnia w miejscu pawilonu Gryf) jest wysoce dyskusyjna z różnych powodów.
Pozdrawiam,
Michał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
JFK Aktywny

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 12:04 pm Temat postu: |
|
|
| Ziggy napisał: | | Papier, nośniki informatyczne i plany są spolegliwe, można tam puścić wodze fantazji. |
Zgadza się już niejednymi planami nas karmiono
| Ziggy napisał: | | A na razie trzeba się uzbroić w cierpliwość. |
Już 2 lata się uzbrajamy. Gdy tymczasem inne nadmorskie miejscowości TE PRAWDZIWE PERŁY BAŁTYKU dalece nas wyprzedziły!
Teraz do "majkela" bo może on mi odpowie: skąd na to pieniądze bo z unii NIC! i wasz 60 milionowy budżet pooooooszedł!!
Czy ze sprzedaży budynków FWP coś jeszcze zostało? _________________ Ubodzy duchem są ci,którzy uznają autorytet za prawdę.
Zamiast prawdy za autorytet.
.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CESAR Guru

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 2:53 pm Temat postu: |
|
|
| Jeszcze raz przestrzegam Panie Przewodniczacy Rady Miejskiej (Majkel) -- projekty NOWYCH HOTELI ,PAWILONOW I BUDYNKOW HANDLOWYCH nie maja " NIC" --- wspolnego z rewitalizacja promenady miedzyzdrojskiej - to sa inwestycje nowe i nie dostaniecie zadnych pieniedzy z budzetu krajowego ani Uni Europejskiej. Pod "plaszczykiem" rewitalizacji promenady miedzyzdrojskiej chcecie "wyludzic" pieniadze dla prywatnych inwestycji. PROMENADA MIEDZYZDROJSKA powinna byc ciagiem parkowym wolnym od budynkow dla mieszkancow i turystow w Miedzyzdrojach. Prosze o nie manipulowanie tak waznej sprawy i podanie skladu personalnego Gminnej Komisji Urbanistyczno-- Architektonicznej ----- TU NA FORUM. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ziggy Aktywista

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Szanowny JFK, czy forumowicze naprawdę mają uwierzyć, że Międzyzdroje zaczęły odstawać od innych kąpielisk dopiero 2 lata temu ?
Według mojej pamięci ten proces trwa co najmniej ok. 8-10 lat. A konkurencja nie śpi, tylko ucieka. Jej doganianie to zadanie na wiele lat, na wiele kadencji władz samorządowych. Utracone pozycje uzyskuje się powoli, cierpliwość jest niezbędna. _________________ Ziggy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Karol Aktywny

|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:45 pm Temat postu: |
|
|
Istniejąca zabudowa wysoka 8-10 kondygnacji o silnym oddziaływaniu wizualnym,negatywnym estetycznie... (wskazując Slavie-Rybak- Merlin- Spóldzilnie Chrobry oraz Wechta Balitc).
W/g projektanta budynki, których w Międzyzdrojach jest najwięcej, czyli bloki z czasów 1978 - 1982 roku są negatywne postrzegane. Czy jednak Miasto kiedykolwiek zapoponowało poprawienie wizaulnego efektu bloków mieszklanych i użytkowych. Popatrzymy na Rewal. Najpierw podjeli uchwałę o obniżeniu podatku od nieruchmomości, jeżeli ktoś zrobił elewację zewnętrzną, a potem wydawali pieniądze na koncepcje rewtalizacji.
Drugą sprawa. Jeżeli piszę się o budynku Wechty lub inwestycji Aqua Marina że są to inwetycje "idące o złym kierunku", to mi ręcę opadają. Ktoś wywalił kilkadziesiąt milonów na budowę, czas kilku lat przygotowań, po to aby skrytykowac takie inwetycje na dwóch kartkach A4. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
JFK Aktywny

|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Ziggy` źle zrozumiałeś.....
2 lata obietnic np. oświetlenie wjazdu do miasta od ronda, czy wycinka i nowe nasadzenia zieleni itd. itp.
Jeśli chodzi o doganianie innych rozwijających się w prawidłowym kierunku nadmorskich miejscowości: to obecna ekipa nie jest w stanie zrobić w tym kierunku nawet małego kroczku!
Przecież logiczne jest że na te duże sprawy trzeba czasu, tylko ILE!!!
Karol !
Żeby ludziska łykneli coś trzeba im nakitować w głowach czyli:
STARE JEST BRZYDKIE TRZEBA TO ZASŁONIĆ
Te projekty widziane z lotu ptaka wyglądaja pięknie ja bym chciał zobaczyć jak to wygląda z perspektywy np . stojąc na promenadzie ?
tak wielki budynek (hotel) będzie PRZYTŁACZAŁ i ZASŁANIAŁ światło, co za tym idzie wieczorne spacery po promenadzie przy zachodzie słońca nabiorą nowego mrocznego charakteru. Będzie on widoczyny z całego miasta górujac nad wszystkim.
Nie chodzi mi tu o to żeby taki obiekt nie powstał, ale powinniśmy się zastanowić czy to bedzie korzystne.Na niektórych ulicach zmrok bedzie zapadał szybciej.
Od godzin przedwieczornych cień położy się najpierw na plaży!!!! a później na wschodniej części promenady!!!
Dodajmy do tego chłodny wiaterek od wschodu, który lubi powiać w lipcu i mamy odjazdy wczasowiczów do innych miejscowości, nikt nie bedzie gnał kilkaset metrów żeby się wieczorkiem poopalać!
Usytułowanie takiego obiektu w dalszej odległości od plaży ma sens jak w przypadku strony zachodniej lub obiektu na wjeździe od wschodu. _________________ Ubodzy duchem są ci,którzy uznają autorytet za prawdę.
Zamiast prawdy za autorytet.
.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Karol Aktywny

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja patrze na te budynki nie co inaczej:
- dużo pieniędzy z podatku od nieruchmomości dla gminy (i dobrze - niech płacą obcy).
- zatrudnienie (ale dla naszych ludzi).
- prestiż miasta - (lepiej duze molochy niż budki. Jeżeli w częsciach usługowych inwestorzy zagwarantują podobne ceny do dziesieszych dzierżaw handlowcom, każdy będzie wolał mieć punkt w takim obikecie niż na promenadzie).
- całodobowa ochrona przy obiektach i monitoring
Mam mieszane uczucia z tymi budynkami co do wyokosci. Ale argument o cieniu na plaży do mnie nie przemawia. Ale wiadomo od lat, że przy potęznych inwstycjach wszyscy powinniśmy zyskać. Ogólnie na razie jestem za, i nie dlatego że wizualzacja jest świetna, tylko dlatego że musimy iść tam, gdzie jeszcze nikt nie był. A jak będzimy wracać to powiemy że my tam już byliśmy i czy warto w tym kierunku iść czy też nie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
macchiavelli Guru

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Ja myślę że ta koncepcja jest bardzo dobra i......przyszłościowa.Moim zdaniem trzeba wszystkie budynki ,które nie mają przynajmniej 10 kondygnacji .......zrównac z ziemią i postawić wyłącznie "wieżowce".A wrazenia estetyczne???????.............kto by się przejmował takimi drobiazgami............A o skanalizowaniu plazy i toaletach też Panowie Radni pomyśleli??????????????Jeśli tak ......to gratuluję. _________________ "...prawdziwa cnota krytyk się nie boi.." - Krasicki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
macchiavelli Guru

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 4:08 pm Temat postu: |
|
|
| Ziggy napisał: | Szanowny JFK, czy forumowicze naprawdę mają uwierzyć, że Międzyzdroje zaczęły odstawać od innych kąpielisk dopiero 2 lata temu ?
Według mojej pamięci ten proces trwa co najmniej ok. 8-10 lat. A konkurencja nie śpi, tylko ucieka. Jej doganianie to zadanie na wiele lat, na wiele kadencji władz samorządowych. Utracone pozycje uzyskuje się powoli, cierpliwość jest niezbędna. | Oj, Ziggy........problem w tym że nasze miasto nie ma szczęscia do gospodarzy.....niestety.Ale teraz sytuacja jest na tyle poważna , że po obecnej ekipie to chyba tylko ........potop. _________________ "...prawdziwa cnota krytyk się nie boi.." - Krasicki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|

Copyright by mje.pl © 2004-2007
|