|
Forum Międzyzdroje inna strona miasta...
|

Ostatnio na forum:
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Artur Guru

|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 12:47 pm Temat postu: Niezgodny z zasadami heraldyki Herb Międzyzdrojów do wymiany |
|
|
Miał podkreślać charakter miejscowości, szybko przyjął się w tutejszym społeczeństwie i stał się rozpoznawalnym symbolem wypoczynkowej funkcji kurortu. Po blisko 25 latach funkcjonowania okazało się, że jest niezgodny z zasadami heraldyki i wymaga zmiany. Okazało się również, że herb gminy nigdy nie został zatwierdzony przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, gdyż samorządowcy przy uchwalaniu symbolu nigdy się o to do resortu nie zwrócili.
http://www.wyspiarzniebieski.pl/aktualnosci/1783,1,herb-miedzyzdrojow-do-wymiany.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko Guru

|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 6:58 pm Temat postu: |
|
|
| a po co na nowo projektować proszę sięgnąć po przedwojenny symbol miasta jest nie mal że taki sam(zrobić niezbędne poprawki co by odpowiadał przepisom ) --myślę że niemcy nie będą stawali okoniem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Jestem tego samago zdania.
Porównałam herby - patrz temat o łańcuchu. _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Artur Guru

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 8:54 pm Temat postu: |
|
|
| Ważne w tym wszystkim jest to, iż jest to kolejna zawalona sprawa przez ówczesne władze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paweł Guru

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Miriam, będziesz lepiej zorientowana:
Czy to ta władza wprowadziła do uzytku ten herb? Od kiedy w takiej /lub zbliżonej/ formie (slońce, plaża, kotwica) on istnieje?
Moim zdaniem caly szum w koło herbu jest zbyteczny. Mamy herb, używajmy go.
Trzeba go tylko ujednolicić (pisałem już o tym), bo wystarczyło oglądnąć sprzedawane wakacyjne pamiątki żeby mieć wrażenie, ze żyjemy w kilku różnych miastach o tej samej nazwie.
Nie upolityczniajmy tego.
Pzdr... _________________ Zgłębić prawdę, znaczy – wydobyć ją na powierzchnie.
www.gazetagratis.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Drogi Pawle,nie upolityczniam tego,jestem od takiej formy z daleka.
Herb miasta w zbliżonej formie istnieje od 1835 roku(dowód fotografia z peronu dworca w stulecie miasta) i w podobnej grafice został utrzymany po wojnie, czy tego chcemy czy nie.
Aktualna władza nie wprowadziła tego herbu ani też nie odłożyła ad acta sprawy zatwierdzenia herbu.
Moje pytanie nadal brzmi jak w temacie o łańcuchu,nie będę tu się powtarzać.
Wykonano sztandar,wydano wiele dokumentów różnego kalibru.
Koszty zmian my poniesiemy,chcę jednak znać opinię komisji heraldycznej podanej do wiadomości publicznej.O jakie chodzi zmiany i jak ma wyglądać herb miasta-warunki.
Tworząc herb miasta,Twórca nie miał, bo nie mógł mieć wytycznych komisji heraldycznej,ponieważ ta - w tamtych czasach nie istniała a był używany herb.
Na czym polegają zmiany,które uwarunkują zatwierdzenie urzędowe tego herbu?
Nie wiem,czy chodzi o wymiar promieni słonecznych,ich szerokość,grubość , ilość fal,kształt fal,kąt padania promieni, wysokość,obramowanie słońca,wielkość fal,kształt tarczy herbu ogólny,kolor?
Dlaczego autor nie chce zmian,czy on dokładnie czytał wytyczne czy je przedstawiono Jemu ogólnie jak nam?
I w taki sam sposób jak to zrobił Wyspiarz?
Mieszkańcy wybrali ten herb,zatwierdzono go.Dlaczego nie wiemy nadal o co dokładnie chodzi w tej grafice -wyglądzie herbu "urzędowo poprawnej"? _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paweł Guru

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki!
Z upolitycznieniem nie było o Tobie.
Czytając jednak o herbie w odniesieniu do kolejnych władz w miescie trochę to zawiało kampania, której tutaj oczywiście nikt nie uprawia
Zwróciłem się do Ciebie z tym pytaniem, gdyż bacznie śledzisz takie ciekawostki i historię.
Moja wiedza pokrywa się z Twoimi informacjami, więc każda "ekipa" (od ok 1835 roku) zrobiła tyle samo i gdyby nie pomysł wprowadzenia logo, to dalej by stan związany z herbem nie uległ zmianie (z resztą i tak nie uległ zmianie). _________________ Zgłębić prawdę, znaczy – wydobyć ją na powierzchnie.
www.gazetagratis.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:28 pm Temat postu: |
|
|
http://www.pl.info.pl/IHW_WWW/index.php?act=view&ktg=25&idt=24
przeczytaj uważnie...
Jeśli chodzi o to o czym myślę ... to nie dajmy się.
Nasz herb ma podstawy historyczne.
Ciekawostka...z bojów innych miast
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/6CDE3EC1
Mówi Ci to coś?
(wycinek z tekstu odwołania)
| Cytat: | | Jednocześnie prosimy, żeby za Pana pośrednictwem komisja przysłała do nas zasady heraldyki, na które ciągle się powołuje, żeby w przyszłości uniknąć negatywnych opinii komisji skierowanych do powiatów i gmin naszego województwa, a także innych województw, ponieważ w latach 2000-2002 na 706 opinii wydanych przez Komisję Heraldyczną w skali całej Polski negatywnych było 401, a tylko 305 pozytywnych. Dane te pochodzą ze strony internetowej Komisji Heraldycznej, które nie były nowelizowane od 2002 r. |
Mam nieetyczne pytanie,kto przygotował do zatwierdzenia te zaakceptowane herby w liczbie 305?a kto te odrzucone 401sztuk nieszczęsnych herbów nieodpowiadających zasadom?
Czy komisja przygotowuje herby w ramach swojej pracy historycznej czy odpłatnie? _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paweł Guru

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:40 pm Temat postu: |
|
|
A może to zlecić zewnętrznej znanej firmie, która zajmuje się promocją miasta, zeby podopinała wszelkie formalności związane z zatwierdzeniem herbu?
Albo Konwent Byłych Burmistrzów na czele z jego przewodniczącym by się tą sprawa zajął?
 _________________ Zgłębić prawdę, znaczy – wydobyć ją na powierzchnie.
www.gazetagratis.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:44 pm Temat postu: |
|
|
Cena wykonania herbu zgodnie z zasadami heraldyki mnie interesuje i 100% pewność, że zostanie przyjęty,no bo jak komisja zrobi to zrobi najlepiej,czy tak?
Ile?
Paweł,nie dajmy się ogłupić, Autor ma zasady, dlatego chyba się upiera by tego nie zmieniać.Może ma rację?
Końcowy akcentujący kwiatek odwołania:
| Cytat: | Zwłaszcza że komisja prawdopodobnie sama w swoich opiniach popada w sprzeczności, kiedy omawiając m.in. projekt sztandaru dla powiatu kieleckiego, którego herbem jest podwójny złoty krzyż patriarchalny, jak w herbie woj. świętokrzyskiego, pisze: ˝Komisja Heraldyczna z uznaniem odnosi się do walorów kompozycyjnych oraz plastycznych projektu sztandaru. Zwracając jednak uwagę na jego mankamenty merytoryczne i heraldyczne, opiniuje go jednak negatywnie˝ (załącznik do uchwały nr 21-1343/0/2008).
Jakimi kryteriami kieruje się Komisja Heraldyczna?
Z poważaniem
Posłowie Artur Gierada
i Andrzej Pałys
Warszawa, dnia 14 sierpnia 2008 r. |
Z tej samej strony:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/6CDE3EC1
ps.spływam,do jutra, dobranoc.  _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam
Ostatnio zmieniony przez Miriam dnia Pon Lis 30, 2009 11:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paweł Guru

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:49 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem jakie ktoś ma zasady i przy czym się upiera ale właśnie o to chodzi (i pisałem to już), ze
mamy herb i zostawmy go !!!
Pastwienie się nad nim, szukanie kto jest czemu winny, to są tylko igrzyska.
Są ważniejsze sprawy w naszym mieście.
Mam nadzieję, że poprzedni mój wpis odebrałaś jako żart  _________________ Zgłębić prawdę, znaczy – wydobyć ją na powierzchnie.
www.gazetagratis.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 11:50 pm Temat postu: |
|
|
no jasne! jako żart! _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:10 am Temat postu: |
|
|
http://www.ikamien.pl/artykuly/583/
| Cytat: | Kurier Szczeciński • Wtorek [01.12.2009, 07:26] • Międzyzdroje
Międzyzdroje pozostaną bez herbu?
fot. Sławomir Ryfczyński
Choć funkcjonuje od blisko 25 lat, widnieje na folderach, dokumentach, a także na fladze miasta, jest powszechnie znany i rozpoznawalny, okazało się, że herb Międzyzdrojów nie tylko nie został zatwierdzony przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, ale również jest niezgodny z zasadami heraldyki – pisze Kurier Szczeciński.
Autorem herbu gminy jest mieszkaniec Międzyzdrojów Adam Natkański, który 25 lat temu, na zlecenie ówczesnego, naczelnika gminy Stanisława Świrskiego przygotował sześć wersji symbolu. Propozycje wywieszone w witrynie Urzędu Pocztowego przez pół roku poddawane były konsultacjom społecznym. W styczniu 1986 r. Rada Narodowa Miasta i Gminy ustanowiła herb miasta Międzyzdrojów - zgodny z wolą większości mieszkańców – pisze Kurier Szczeciński.
Siedem lat później, w 2003 r., wojewoda zachodniopomorski - przy okazji zatwierdzania uchwały w sprawie statutu gminy Międzyzdroje - stwierdził nieważność wzoru herbu, zauważając, że Rada Miejska nie dopełniła obowiązku uzyskania (przed podjęciem uchwały) opinii Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w zakresie wzoru symbolu. Formalności jednak nie dopełniono, a ówczesne władze nadmorskiej gminy sprawę herbu odłożyły na półkę – informuje Kurier Szczeciński.
Kurier Szczeciński |
Widzę,ze sprawa będzie wałkowana teraz przez media.
Ministerstwo nie zatwierdzi jak nie ma pozytywnej opinii komisji heraldycznej.A komisja swoje...niezła reklama.
Jak się uprzemy coś zyskamy,zgodnie jednak z prawem,bez wieszania psów na władzach.
Wspierajmy Autora herbu.
| Cytat: | GPP Przypomina
Komisja Heraldyczna (13 osób, specjalistów od heraldyki, weksylologii i innych pomocniczych dyscyplin historycznych) jest organem opiniodawczo--doradczym ministra spraw wewnętrznych i administracji. Jednym z jej zadań jest opiniowanie wzorów insygniów i symboli jednostek samorządu terytorialnego. Może także udzielać im konsultacji w tej dziedzinie.
Komisja z reguły negatywnie ocenia propozycje herbów banalnych, które mogą pasować do każdej miejscowości, także takich, w których grafika projektów jest słabej jakości. Zaleca samorządom angażowanie specjalistów do przeprowadzenia badań dziejów lokalnych. Komisja pilnuje też, żeby nie nadużywać w symbolach samorządowych symboliki państwowej, np. wizerunku Orła Białego czy dewizy „Bóg, Honor i Ojczyzna” zastrzeżonej dla wojska. Często też na herbach umieszcza się niepotrzebnie nazwę gminy (swego czasu Komisja Heraldyczna zakwestionowała np. belkę z napisem GRYFICE umieszczoną w górnej części tarczy projektowanego herbu tego miasta i gminy jako niezgodną z zasadami heraldyki).
Sztuka heraldyczna jest tradycyjna i ma swoje zasady. Dlatego godło powinno być stylizowane, a nie narysowane naturalistycznie. Barwy herbu powinny być odpowiednio dobrane.
Rzeczpospolita |
http://www.rp.pl/artykul/55682,211493_Kazda_gmina__moze_miec__swoj_herb___a_miasto_flage.html
Czy dowiemy sie co zarzucono naszemu herbowi? _________________ Gdyby wszyscy ciągnęli w jedną stronę, świat przewróciłby się do góry nogami.
Miriam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paweł Guru

|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Za dużo detali i ilość barw _________________ Zgłębić prawdę, znaczy – wydobyć ją na powierzchnie.
www.gazetagratis.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Miriam MISTRZ

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|

Copyright by mje.pl © 2004-2007
|